Referenties

Hier enkele korte referenties van studenten en co-trainers aangaande Josepha's werkwijze
 
 
 "Like your photos Josepha. Thanks for all the support on the CRC site. Always enjoy hearing from you"
 
Sylvia Loch, Schotland via Facebook
 
 
"Ik wil jullie graag vertellen over het trainingsweekend dat Kim en ik vorig weekend gevolgd hebben. Tenminste over hoe het voor mij en mijn paardje Beau was.
Josepha heeft mij enorm geholpen bij een probleem waar ik al jaren en met verschillende instructeurs aan gewerkt heb, namelijk zijn onderhals. Beau heeft als jong paard enkele jaren een niet echt sociale hengst moeten verdragen als zijn weidegenootje en heeft toen een enorme onderhals ontwikkeld. Zelfs zo erg dat de bovenkant van zijn hals helemaal bijeengetrokken en gerimpeld was van de spanning. Toen ik hem begon te rijden liep hij dan ook zeer sterk met zijn hals omhoog, en zeer gespannen. Over de jaren en met training is dit al veel gebeterd, onder andere Josepha heeft mij gedurende die tijd af en toe begeleid. Maar zelfs na jaren van training gaf hij nog steeds vaak als eerste reactie: hoofd omhoog en spanning in de bovenlijn. Zijgangen en spaanse pas, alles verloopt met een meer of minder gespannen onderhals. Gelukkig heeft Josepha me erg geholpen met dit probleem en we hebben dus zowel aan de lange lijnen, lange teugels als rijdend gewerkt aan ontspanning van de onderhals en stretching van de bovenlijn tijdens oefeningen. En het resultaat is fantastisch, Beau loopt veel losser, begint een mooie bovenlijn te ontwikkelen en is soepeler in zijn overgangen. Ik ben dus zeer gelukkig met al wat we bereikt hebben in een weekend tijd!
Maar niet alleen de rijlessen waren geweldig, ook de theorie was zeer interessant en het was fijn om te kunnen discussiëren en ideeën uit te kunnen wisselen tijdens de theorie en tijdens het eten. Want lekker eten was er natuurlijk ook genoeg!
Een weekend van paarden, lekker eten en nog wat extra luxe(maar die moeten jullie zelf maar gaan ontdekken! )wat moet een mens nog meer hebben? Tenzij dan misschien een hele week ipv een weekend
Nogmaals bedankt Josepha!
Groetjes
Barbara en Beau"
Barbara Bos, Tielt-Winge, België
 
 
"Josepha, You are a bright star in a dark sky! Thank you for demonstrating the epitome of what is classical and the most noble qualities in man! You are proof to all that training without force is entirely possible and I hope you continue to speak out everywhere for the sake of the horse! Yours truly,"
 
Margaret Kunz, Conecticut USA 
 
"Wou je eigenlijk gewoon zeggen dat ik de indruk heb dat ik in de 2 rijlessen die ik van je heb gehad technisch meer heb geleerd dan in de voorbije 8 jaar...
Je bent echt de eerste die spreekt over hoe ik mee moet gaan met de bewegingen van het paard en hoe ik het door mijn handelingen kan laten ontspannen.
Ofwel zijn er schandalig weinig goede lesgevers ofwel kwam ik ze nooit tegen."
 
 
Charlotte Gram, Haasrode, België
 
 
"Ontgoocheld over de manier waarop het in de  huidige  dressuurwereld aan toe gaat en in het bezit van een slimme merrie die zich niet zo maar om het even wat liet welgevallen, was ik op een dood punt gekomen. Dan liet ik mijn paarden maar liever lekker op de wei lopen !
Al lang was ik geinteresseerd in een natuurlijke  manier om met paarden om te gaan . Het bleef echter bij boeken , filmpjes en enkele schuchtere pogingen. Tot op een dag Cathy aan de poort verscheen en me met Josepha in contact bracht.
Toen ik op uitnodiging van Cathy naar een paar lessen van Josepha ging kijken viel me haar open, rustige doch gedetermineerde , enthousiaste en gedreven manier van lesgeven op. Ze paste zich aan aan de situatie waarop ruiter en paard zich op dat ogenblik bevonden om van daaruit kalm verder te werken naar de volgende stap  en dit met oog voor welzijn van mens en dier.
Van toen veranderde er heel wat ! Dit was waar ik zo lang naar op zoek was !
Na meer dan een maand trainen , 6 dagen per week gedurende +- een half uur, waaronder  1x onder de inspirerende leiding van Josepha  en geassisteerd door hulptrainer Cathy  hebben zowel mijn paard als ik een transformatie ondergaan.
Door Josepha’s manier van trainen is mijn paard rustiger geworden. De onderhals is afgenomen, de triceps verminderd en de achterhand ronder. De soepelheid is toegenomen en ze is reeds rechter geworden.
De vertrouwensband met mijn paard is verbeterd, mijn houding zowel naast als op het paard is meer ontspannen. 
Door de zitlessen en de ontspanning is ook de pijn in mijn heupen verdwenen.
Elke les gebeurt er wel een klein wondertje! Deze manier van werken is ongelofelijk boeiend,  prettig en rustgevend zowel voor mijn paard als voor mij !
Ik besef dat er nog een lange weg is af te leggen maar ik kijk er heel erg naar uit om die reis samen met Josepha en ook Cathy en Samantha te beleven .
Bedankt!"
Callista en Colette Martens, Houthalen, België
 
"Beste Josepha,
Ik heb op 27 augustus 2011 de clinic gevolgd in Schinnen.
Taonara ontdoet de ruitersport van alle overbodigheden die een harmonieus en echt contact tussen ruiter en paard in de weg staat. Zo ontstaat ruimte die optimaal benut wordt om een gezonde vertrouwde band met elkaar te op te bouwen of vernieuwen.
Paard en ruiter komen thuis in een moderne omgeving met universele normen en waarden. Ik ben overtuigd dat in de nabije toekomst zowel amateur als professionele ruiters en paarden veel profijt zullen hebben van de kleine details die zo grote positieve resultaten in beweging zetten.
De benadering van paard en mens in deze vorm vergt inzicht, ervaring en zorgvuldige begeleiding en al deze kwaliteiten vond ik terug tijdens de clinic die ik volgde.
Het paard als levend wezen met een eigen taal en levenservaring zal zich hier gehoord en gekend voelen, een mens in ontwikkeling zal deze taal willen spreken.
Mijn hart maakte sprongetjes bij het zien van de heilzame uitwerking op de paarden.
Dankjewel Josepha voor het gelukkig maken van paarden en mensen!"
- Ananda Rietveld, Schinnen, Nederland
 
 
"Wij gaan lekker verder met Equus Universalis-gewijs body-shapen en lassen hierin wat gehoorzaamheidsoefeningetjes in, zodat ze ook op dit vlak verandert, dat zal veel tijd vragen, maar zij voelt zich nu goed en ik vind haar een leuke meid.  En ja, wij doen nu de ramener en volg voorwaarts als dansje, zonder dat de eerste etappes voltooid zijn, maar dat is Quiny, zo is ze nu eenmaal: moeilijke oefeningen alles wat je wil, maar een simpele halthouden adele set fire to the rain download is voor haar moeilijk, tja.  Dan ga ik haar toch geen jaren pesten tot ze halthoudt vanuit stap vooraleer iets anders met haar te doen, terwijl ze zoveel mooie dingen kan en dan ook stilstaat bij me, maar van stap naar stop aan de longe, ja, da’s moeilijk. 
Elk paard heeft zo zijn eigenheid en wij zijn een heel eigenwijs duo, dat het louter schoolse denken niet kan of wil vatten, maar wij werken door en maken traag maar zeker vooruitgang.
Wat zijn wij blij, dat wij bij Taonara ons eigen zelve kunnen blijven.  Dank u wel, want dat is blijkbaar niet zo evident."
Hare Majesteit Quiny en Heidi Bertels, Belgium 
 
 
 "I cant believe I was actually in tears and shaking before my lesson. Josepha, Olga and I owe you a huge debt of gratitude for what you have opened my eyes to. Thank you." 
 
Simone Clark, Capetown, South Africa 
 
"OMW, I am blown away!!!!
Josepha is amazing, what she said just made so much sense.
Seeing everyone riding having lightbulb moments and success was very, very special - especially seeing Simone so relaxed and coping - and even forgetting Olga didn't have a bit in her mouth!"
- Janet Richter Burmeister, Capetown, South Africa
 
"Hiermee wil ik josepha bedanken voor de fijne dag meegemaakt tijdens de cursus omgaan met angstige en getraumatseerde paarden . Ik ben een groote stap voor uit gegaan met mijn paard Chinitor Z.
Ik geniet er nog elke dag van en vooral ook met mijn andere paarden. Het is zeker een aanrader voor elke paardeliefhebber, ikzelf ben 50 jaar reeds tussen de paarden met goede resultaten in jumpingsport. Na die cursus ben ik er toch achter gekomen dat er nog zoveel te leren valt. Maar geen brobleem Josepha kan en wil ons helpen."
 
Groetjes, Jean-André Souvereyns, Borgloon, België
 
 "I just want to say thank you so much for the clinic and lessons, it was fantastic!"
 
Roxanne Leipsig, Capetown, South Africa 
 
"So the really exciting big thing about the SA AND clinic for me was that Josepha gave my instructor Sarah some lessons with Sarah's "difficult" horse Farry. She was thinking of "giving up" on him as he's hard to keep between hand and leg. Anyway - she ended up grinning like an idiot and riding Farry in cordeo and now she's keeping him! Also, she understood what Josepha was saying easily and "got it" real quick and now she'll work like that with me and Freckles. So our future looks easier." 
 
Glen Grobler, Richard's Bay, South Africa
 
"It was the best clinic I have been to, and for the first time ever there was not a single thing said or done that I did not agree with. So much validation to continue along the same path and now with more focus and understanding of how and why I am doing what I am..."
 
Annette O'Sullivan, Richard's Bay, South Africa

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen? Stuur ons een bericht!